Jak se bránit proti podvodům na Bazoš.cz

Tento článek se netýká mobilních tarifů, ale věřím, že pro vás bude přínosný. „… jasně, slevím vám. Pošlete mi peníze přes terminál Sazky, bohužel nemám osobní účet…“ Tak zněla věta v telefonním hovoru s podvodníkem, který se ze mě snažil vylákat 1200 Kč. Jak se proti podvodníkům na Bazoši bránit?

Jak nakupovat na Bazos.cz „bezpečněji“

 
1) Ideální je se s prodejcem osobně potkat, zboží si vyzvednout a zaplatit mu na místě

2) Placení až po převzetí zboží. Pokud je Vám zboží posíláno poštou, tak trvejte na zaplacení až po přijmutí zboží. Bohužel je v takovém případě zase nechráněný prodejce, takže Vám na to většinou nepřistoupí. To je v pořádku.

3) Můžete prodejci peníze poslat dopředu na bankovní účet. V případě dobírky se lépe neochráníte, protože Vám v zásilce vždy může přijít třeba cihla.

4) Komunikujte vždy písemně přes e-mail a SMS tak, aby veškeré důležité informace byly někde zaznamenány. Můžete prodejci např. poprvé zavolat a následně s ním komunikovat přes SMS.

5) TIP: vyhledejte si obrázky zboží, které prodejce inzeruje, jestli je náhodou nestáhl z internetu. Použijte reverzní vyhledávač obrázků od Google

Red flags aneb varování

 
U každého obchodu si všímejte nesrovnalostí. Poslouchejte svoji intuici!

1) Prodejce chce poslat peníze přes terminál Sazky nebo jinou nestandardní metodou. Posílejte vždy na bankovní účet. V případě předání na policii ČR budou mít policisté snazší práci s nalezením, kdo peníze vyinkasoval.

2) Prodejce je velmi ochotný zlevnit a spěchá na poslání peněz

3) Prodejce se vyhýbá psaní SMS a e-mailů a pouze volá

Vždy naslouchejte svojí intuici. Když něco nesedí, obchod zrušte! Jaké máte zkušenosti s nakupováním na Bazos.cz a jiných inzertních serverech Vy? Co byste poradili jako nejlepší obranu proti podvodům?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *