Dovolená — mobilní tarif v EU i mimo ni

Začíná období dovolených a ani letos i přes všechna omezení se mnoho Čechů vydá do zahraničí. Jak do Evropské Unie, tak za její hranice. Jaký je nejvýhodnější tarif na mobilní data i volání? Dozvíte se dále.

Mobilní tarif v EU

Většina z Vás to již ví, ale není na škodu připomenout, že Váš stávající tarif ať už od jednoho ze tří velkých operátorů či virtuálního operátora bude fungovat za stejných podmínek i v prostoru Evropské Unie.

Pokud tedy máte například neomezený tarif s 20GB dat, tak můžete volat a psát na česká čísla za stejnou cenu, jako byste byli v ČR a zároveň můžete využívat data, jakobyste byste se stále nacházeli v Česku. Není potřeba nic měnit, pouze se ujistit, že máte zapnutý roaming (poskytování telekomunikačních služeb v jiné zemi) na volání, ale i datový roaming a vše bude fungovat, jako doma.

Zapnutí / vypnutí datového roamingu

Mobilní tarif mimo EU

Naprosto odlišná situace je však mimo Evropskou Unii. I zde můžete svoji SIM kartu dále používat, ale přípravte se na velké poplatky za volání, SMS a především internet. Proto našim čtenářům silně doporučujeme v případě dovolené mimo EU vypnout roaming, datový roaming a v cílové destinaci si pořídit tamní SIM kartu.

Toto řešení má mnoho výhod. Pokud nejedete na dovolenou sami, mohou si SIM kartu s tarifem pořídit i Vaši spolucestující a na dovolené se potom budete lehce a levně domlouvat telefonicy mezi sebou. Co je však největší výhodou je internet, pomocí kterého zjistíte neocenitelné informace.

  • nejlepší restaurace v okolí
  • spojení veřejnou dopravou
  • mapy
  • nahrávání fotek na internet jako ochrana při ztrátě mobilu (iCloud, Dropbox, Google Drive)
  • okamžité sdílení zážitků a polohy se známými doma (Instagram, Facebook)
  • nemusíte se připojovat na nedůvěryhodné WiFi
  • jste stále online (i mimo hotel)

Jak na mobilní tarif s internetem mimo EU?

Můj postup při nákupu datového tarifu v zahraničí je vždy stejný. Navštívím tuto stránku o datových předplacenkách ve světě a vyhledám danou zemi. Stejně jako u nás je v dané zemi většinou okolo tří operátorů. Jejich názvy i s nabídkou si prostuduji a vyberu si vhodné tarify u každého z operátorů. Na místě potom vyhledám oficiální prodejnu operátora a sjednám si u něj předplacenku s daty. Dejte si pozor na prodejce v trafikách a raději si najděte velkou oficiální prodejnu operátora, kde si předplacenku sjednejte. Třeba si ji vyhledejte již doma. Cena na měsíc s 10 GB dat je obvykle okolo 300 Kč. Předplacenky se prodávají i na 7 dnů, a proto se vždy vyplatí si tamní SIM pořídit i na krátkou dobu. Díky vlastnímu internetu budete více v bezpečí a zažijete lepší dovolenou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *