Jak zrušit kartel

Ministr průmyslu a obchodu Mládek končí ve své funkci proto, že podle premiéra Sobotky nedokázal snížit ceny tarifů mobilních operátorů. Je pravda, že pokaždé, když si v zahraničí kupuji místní SIM kartu, tak jsem překvapený o kolik levnější je proti té české. Mnoho lidí si tedy myslí, že mají naši 3 velcí operátoři kartelovou dohodu.

Co je kartel

Kartel je vytvořen tehdy, když se společnosti dohodnou, že spolu nebudou soutěžit. Společnosti si rozdělí trh a zákazníky a dohodnou se na ceně. To vede k vyšším cenám pro koncové zákazníky (obvykle okolo 25%).

Zákon o hospodářské soutěži takovýto stav zakazuje, ovšem společnosti v kartelu obvykle mají nastavené takové mechanismy, že se kartelová dohoda nedá dokázat. Pokud je však vůle státu velká, tak může svými orgány například odhalit jakým způsobem spolu společnosti v kartelu komunikují.

Návod, jak rozbít kartel

1) Identifikace kartelu: Nejdůležitějším krokem je zjištění, které firmy se kartelu účastní. Pokud dodavatel naceňuje své produkty nekonzistentně nebo podezřele vysoko, znamená to, že je něco v nepořádku.

2) Vytvoření dodavatelského poolu: Je nutné najít tak velkou množinu dodavatelů stejné služby, jak je to jen možné. Pokud již neexistují noví dodavatelé, tak hledat v podobném odvětví a umožnit přejití do odvětví napadené kartelem. Zároveň je nutné neustále sledovat a rozšiřovat databázi potenciálních dodavatelů. Stát může např. lobovat v EU za otevření trhu i pro zahraniční operátory nebo upravit zákony tak, aby mohl vstoupit na trh nový operátor bez potíží. Třeba i se státním podílem.

3) Aukce: Nové nabídky je možné získat formou dražby na služby. Speciální pozornost by měla být dána novým dodavatelům, kteří nejspíše nejsou součástí kartelu. Ten, kdo vyhlašuje aukci by se měl o tyto nové dodavatele postarat, aby se cítili dostatečně potřební. Například sdílením důležitých informací. To zajistí lepší vtahy mezi dodavatelem a zákazníkem. O to se pokusil radní z Brna, avšak aktivně nezapojil jiné potenciální dodavatele třeba z jiných odvětví.

4) Rozdělení kontraktu: Pokud se zakázka rozdělí na více částí mezi více dodavatelů – především ty nové, tak si stávající kartelový dodavatel uvědomí, že může ztratit část svého byznysu a pravděpodobně přijde s lepší nabídkou.

S vůlí a strategií se dá rozbít jakýkoliv kartel, avšak pouze člověk s velkou odvahou to může provést.

Toto byla moje úvaha o kartelech. Budu rád za Vaše názory v komentářích.

zdroj: How to break a cartel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *