Má smysl chodit pro tarif k operátorovi

Český trh s mobilními tarify je trochu pokroucený. Podle některých jsou ceny českých mobilních služeb až o 79 % vyšší, než je obvyklá cena v EU. Čeští zákazníci si však našli jiné cesty, jak získat výhodnější mobilní tarif. Má tedy vůbec smysl si chodit pro tarif za operátorem?

Čeští operátoři se drží hesla, že aby byli vidět, tak do sdělovacích prostředků pumpují nákladnou reklamu a udržují v chodu velké množství frenčízových prodejen. Mají o to zákazníci vůbec zájem nebo by ocenili spíše levnější služby? České pobočky nadnárodních telekomunikačních firem jsou však pro své matky velmi ziskové a proto není vůle v zaběhlém systému cokoliv měnit.

Čeští zákazníci si však našli své cesty k levnému internetu a volání.

1) Šedí operátoři
Možná jste již slyšeli o kamarádovi, co vám nabízí neomezený tarif s 1GB internetu za 460 Kč. Stačí mu pouze jednou měsíčně posílat smluvenou částku. Šedý operátor je společnost, na kterou je zaregistrováno více čísel a je na ně sjednána hromadná sleva. Takový šedý operátor pak může svým známým účtovat nižší částku, než kdyby si klient zašel přímo do frenčízy či prodejny operátora. I pro tzv. šeďáka je to výhodný kšeft, protože na každé číslo naúčtuje něco navíc a čerpá benefity v podobě levnějších nových mobilních telefonů od operátora.

2) Srovnávače tarifů
Šedý operátor skýtá pro zákazníka různá rizika. Na druhou stranu srovnávaše mobilních tarifů, jako je například Srovnání tarifů.cz nabízí levnější tarify díky dohodám s operátory. Zřídit si akční tarif či neveřejnou nabídku přes srovnávač přináší úsporu, avšak mnoho lidí o této možnosti neví.

3) Zahraniční operátor
EU má snahy snižovat ceny mobilních služeb a pokud by se český trh otevřel i zahraniční konkurenci, tak by nastala situace,kdy by si český zákazník mohl zřídit třeba rakouský tarif. Bohužel je tato volba zatím hudbou budoucnosti.

Znáte ještě nějakou další cestu jak získat levný tarif?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *